فهرست مطالب

نوآوری در علوم و فناوری غذایی - پیاپی 7 (بهار 1390)

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 7 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده فاطمه عابدی ولوکلایی، علی محمدی ثانی، حجت کاراژیان، اسماعیل عطای صالحی صفحه 1
    یکی از مشکلات عمده در تولید مخلوط شیر میوه ی اسیدی، دو فاز شدن آن طی تولید و نگه داری است که به دلیل رسوب کازئین شیر درpH پایین (00/4≥)است. معمولا جهت جلوگیری یا کاهش تجمع پروتئین (از قبیل کازئین) در شیرهای اسیدی شده از هیدروکلوییدها استفاده می شود. در این مطالعه از صمغ های پکتین و کربوکسی متیل سلولز جهت ایجاد پایداری شیر آب تمشک استفاده گردید و اثر همیاری این دو صمغ مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، تیمارهای نوشیدنی شیر آب تمشک حاوی کربوکسی متیل سلولز و پکتین به تنهایی (در غلظت های 2/0، 3/0 و35/0 درصد) و مخلوط پکتین و کربوکسی متیل سلولز (با نسبت های 25: 75، 6/66: 4/33 و 3/34: 7/65) در غلظت های 2/0، 3/0 و35/0 درصد تهیه شدند. در ضمن، سازوکارهای موثر بر پایدارکنندگی، به وسیله ی اندازه گیری ویژگی های رئولوژیکی، ویسکوزیته ی ظاهری و درصد رسوب، مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس یافته های این مطالعه، بهترین مدل رئولوژیکی برای توصیف رفتار جریان تیمارها، مدل قانون توان بود. تیمارهای حاوی مخلوط پکتین و کربوکسی متیل سلولز در سطح معنی داری (05/0 p≤) پایداری و ویسکوزیته ی بیش تری نسبت به تیمارهای حاوی کربوکسی متیل سلولز به تنهایی بودند.
    کلیدواژگان: کربوکسی متیل سلولز، پکتین، نوشیدنی شیر، آب تمشک، پایدار کننده
  • جواد فیضی، حامد رضا بهشتی، غزال هرویان، نیلوفر خوشبخت فهیم صفحه 11
    در این تحقیق، میزان آفلاتوکسین، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبیولوژیکی 73 نمونه تخم خام هندوانه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج، نشان داد از مجموع 73 نمونه، 30 نمونه حاوی آفلاتوکسین B1 با میانگین 43/12 نانوگرم بر گرم بود که از این تعداد 13 نمونه، دارای آفلاتوکسین بیش تر از حد مجاز پذیرفته شده توسط استاندارد ملی ایران می باشد. همچنین مشخص شد 8/42 و 60 درصد از نمونه های مورد ارزیابی به ترتیب دارای مقدار اسیدیته و اندیس پروکسید بیش تر از 1 (درصد وزنی بر حسب اسید اولئیک) و 2 (میلی اکی والان در کیلوگرم) بودند. در ارزیابی میکروبیولوژیکی، 100% نمونه های مورد ارزیابی از لحاظ شاخص کلی فرم و 67% نمونه ها از لحاظ شاخص کپک در محدوده ای خارج از حد مجاز میکروبی اعلام شده توسط وزارت بهداشت و درمان قرار گرفتند. شاخص اشریشیاکلی نیز در 89% نمونه ها مثبت ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: تخم خام هندوانه، میکروبیولوژی، فیزیکوشیمیایی، آفلاتوکسین، استان خراسان
  • عبدالرضامیرچولی برازق*، مصطفی مظاهری تهرانی صفحه 19

    با توجه به این که بستنی، یکی از پرمصرف ترین دسرها در جهان و ایران است لذا نوع و مقدار ترکیبات تشکیل دهنده ی آن می تواند از نظر سلامتی برای بسیاری از مصرف کنندگان مهم باشد. در این تحقیق، اثر جایگزینی شیرخشک بدون چربی و خامه توسط بادام (باحدود 95% مواد جامد کل) برخصوصیات کیفی بستنی مورد ارزیابی قرارگرفت. جایگزینی بادام در چهارسطح 15%،30%، 45% و60% انجام شد. نتایج بررسی آماری، نشان داد که بین نمونه ی با 15% جایگزینی و نمونه ی شاهد از نظر خواص فیزیکی اختلاف معنی دار وجود ندارد ولی طعم و آرومای بادام هم در آن مشهود نبود. سطح60% جایگزینی، طعم و آرومای خوبی را ایجادکرده بود اما ازنظر ویژگی های فیزیکی با نمونه ی شاهد تفاوت معنی دار داشت. براساس نتایج حاصل ازآزمون های فیزیکی و حسی، سطح 45% جایگزینی از جهات مختلف به عنوان بهترین سطح انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: بستنی، بادام، مواد جامد کل، خواص فیزیکی و حسی
  • محمد ولایت زاده، میثاق طبیب زاده صفحه 27
    این تحقیق در سال 1389 به منظور بررسی و مقایسه ی تجمع فلزات جیوه، کادمیوم و سرب در عضله و کبد ماهی لوتک (Cyprinion macrostomus) در رودخانه ی کارون انجام شد. 18 نمونه ماهی در فصل زمستان تهیه شد. سنجش فلزات سنگین به روش جذب اتمی به کمک دستگاه Perkin Elmer 4100 صورت گرفت. بالاترین میزان تجمع فلزات جیوه، کادمیوم و سرب 62/1±06/20، 11/3±60/124 و 40/7±86/232 میکروگرم بر کیلوگرم وزن خشک در کبد بود. میزان فلزات سنگین در کبد بالاتر از عضله بود. تجمع عناصر مورد مطالعه در اندام های عضله و کبد ماهی لوتک اختلاف معنی داری داشت (P<0.05). میزان جیوه، کادمیوم و سرب در عضله ماهی لوتک پایین تر از آستانه ی استاندارد سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و داروی امریکا بود.
    کلیدواژگان: ماهی لوتک، رودخانه ی کارون، فلزات سنگین، عضله، کبد
  • امید طلوعی، سیدعلی مرتضوی، مهران اعلمی، علیرضا صادقی ماهونک صفحه 35
    در این پژوهش، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی سس مایونز کم چرب تهیه شده با استفاده از صمغ های اینولین و پکتین، مورد بررسی قرار گرفت. چربی مایونز در سطوح 25% و 50 % با استفاده از صمغ های مذکور به صورت تنها و ترکیبی جایگزین گردید و نمونه های سس به ترتیب با اسامی 25P-، 50P-، 25I-، 50I-، 25IP- و 50IP- نام گذاری شدند. نمونه ی حاوی 75% روغن نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. محاسبات انجام شده بر مبنای ترکیب شیمیایی نمونه های مایونز فرموله شده نشان داد که میزان کالری تمامی نمونه های مایونز کم چرب به طور قابل ملاحظه ای (05/0≥p) کم تر از نمونه ی شاهد است. با افزایش درصد جایگزینی میزان رطوبت نمونه ها در مقایسه با نمونه ی کنترل بیش تر بود. به لحاظ سفتی بافت و ویسکوزیته؛ بیش ترین سفتی و ویسکوزیته در نمونه ی 25P- مشاهده شد که در مقایسه با نمونه ی شاهد به طور قابل ملاحظه ای(05/0≥p) بالاتربود. نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که بیش ترین مقبولیت از نظر ارزیابان مربوط به نمونه ی 25P- و 50IP- بود. در نهایت، این تحقیق نشان داد که می توان از پکتین و اینولین به عنوان جایگزین چربی در سس مایونز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مایونز کم چرب، اینولین، پکتین، بافت، ویسکوزیته
  • علی آل حسینی، حمید توکلی پور، علیرضا قدس ولی، سید مهدی جعفری صفحه 43
    در این مطالعه، برخی از خواص فیزیکی شامل ویژگی های هندسی (طول، عرض، ضخامت، قطر میانگین حسابی و هندسی، قطر معادل، سطح جانبی، سطح مقطع، حجم و ضریب کرویت)، ویژگی های ثقلی (وزن هزاردانه، دانسیته ی واقعی، دانسیته ی توده و تخلخل)، ویژگی های اصطکاکی (زاویه ی پایداری و ضریب اصطکاک ایستایی روی سطوح آلومینیم، استیل، آهن گالوانیزه، لاستیک، سیمان و چوب) و ویژگی آئرودینامیکی دو رقم نخود فرنگی (شمشیری و پفکی) تحت تاثیر رقم بررسی شد. اثر رقم روی کلیه ی ویژگی های فیزیکی (به استثنای دانسیته ی واقعی) معنی دار (01/0P<) شد. بیش ترین قطر میانگین هندسی به رقم پفکی (62/8 میلی متر) تعلق داشت. ضریب کرویت برای ارقام شمشیری و پفکی به ترتیب 34/83 و 47/84 بود. بیش ترین دانسیته ی توده، مربوط به رقم شمشیری (673 کیلوگرم بر مترمکعب) و بیشینه ی زاویه ی پایداری پرکردن مربوط به رقم پفکی (47/32 درجه) بود. بالاترین ضریب اصطکاک ایستایی در هر دو رقم مربوط به سطح چوب (شمشیری 579/0 و پفکی 611/0) و کم ترین ضریب اصطکاک ایستایی در رقم شمشیری مربوط به سطح آلومینیم (543/0) و برای رقم پفکی مربوط به سطوح آلومینیم(575/0) و استیل(575/0) بود. بیشینه ی سرعت حد مربوط به رقم پفکی (54/11 متر بر ثانیه) بود.
    کلیدواژگان: ارقام نخود فرنگی، ویژگی های هندسی، ویژگی های ثقلی، ویژگی های اصطکاکی، ویژگی آئرودینامیکی
  • طیبه پریزن، امیر حسین الهامی راد، محمد آرمین صفحه 51
    امروزه به دلیل اثرات نامطلوب آنتی اکسیدان های سنتزی، تمایل روزافزونی به استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی وجود دارد به همین دلیل در این پژوهش، ابتدا ترکیبات فنلی برگ سنا توسط دو حلال اتانول و متانول به روش پرکولاسیون استخراج شد. نتایج، نشان داد که راندمان استخراج عصاره ی متانولی بیش از عصاره ی اتانولی بوده و مقادیر آن به ترتیب 17/14 % و 3/10 % تعیین شد. سپس میزان کل ترکیبات فنولی موجود در عصاره به روش فولین سیوکالتیو تعیین گردید. نتایج، بیانگر این مطلب بود که مقدار این ترکیبات در عصاره ی متانولی003/0±665 برحسب گرم اسید گالیک موجود در یک کیلو گرم ماده ی خشک می باشد. در مرحله ی بعدی قدرت احیاکنندگی و رادیکال گیرندگی عصاره، مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی رابطه ی بین میزان ترکیبات فنلی و خاصیت رادیکال گیرندگی عصاره، نشان داد که بین میزان ترکیبات فنلی و درصد مهارکنندگی در عصاره، همبستگی مثبت (96/0 r=) در سطح 01/0 وجود دارد. بر این اساس، مشخص گردید که با افزایش مقادیر ترکیبات فنلی، قدرت آنتی رادیکالی عصاره نیز افزایش می یابد. جهت ارزیابی مقاومت حرارتی روغن سویا که حاوی مقادیر متفاوتی از عصاره ی متانولی بود از آزمون رنسیمت استفاده شد. مقایسات میانگین تیمارها نشان داد که بین تمام غلظت های عصاره و نمونه ی شاهد، اختلاف آماری معنی داری (01/0p<) وجود دارد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که محدوده ی غلظت 750 ppm می تواند به عنوان غلظت بحرانی در نظر گرفته شود چرا که با افزایش غلظت از750ppm به ppm 3000 طول دوره ی القای نمونه های روغن پایدار شده، به طور معنی داری کاهش یافت.
    کلیدواژگان: برگ سنا، ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی رادیکالی، رنسیمت
  • مسعود شفافی زنوزیان، محسن مختاریان صفحه 61
    فرآیند آبگیری اسمزی کدوی حلوایی در دو سطح دمای (25 و 50 درجه ی سانتی گراد) و در غلظت های مختلف نمک طعام (5، 10 و 15 % وزنی/وزنی) و غلظت ثابت ساکارز (50 % وزنی/وزنی) انجام گرفت. نسبت وزنی میوه به محلول اسمزی 1 به 20 (وزنی/وزنی) انتخاب گردید. در این پژوهش، مقادیر کاهش آب و جذب مواد جامد توسط شبکه ی عصبی مصنوعی تخمین زده شد. برای پیش بینی داده ها از شبکه عصبی پرسپترون با الگوریتم بهینه سازی کاهش گرادیان و با تابع آستانه ی تانژانت هیپربولیک استفاده گردید. نتایج، نشان داد که بهترین چیدمان در بین شبکه ی عصبی با یک لایه ی پنهان به ترتیب برای پارامترهای جذب مواد جامد و کاهش آب شامل 2-10-1 و 2-18-1 و در بین شبکه ی عصبی با دو لایه ی پنهان به ترتیب برای پارامترهای جذب مواد جامد و کاهش آب شامل 2-6-6-1 و 2-22-22-1 می باشد.
    کلیدواژگان: آبگیری اسمزی، کدوی حلوایی، شبکه ی عصبی مصنوعی، پیش بینی، کاهش آب
|
  • S. F. Abedi Valokalaei, Ali Mohamadi Sani, Hojjat Karazhiyan, E. Ataye Salehi Page 1
    Serum separation during milk- juice drinks storage is one of the major problems which happens due to low pH (≤4.00) and aggregation of casein. To prevent or reduce the sedimentation of milk protein (i.e. casein), milk- juice drinks are commonly stabilized with hydrocolloids. Therefore, in the present study the influences of pectin and Carboxymethylcellulose on the stability of milkraspberry juice drink and their blend synergistic effect were investigated. For this purpose, milkraspberry juice drink samples were prepared using pure pectin and Carboxymethylcellulose at concentration 0.2%, 0.3% and 0.35%, blend of pectin and Carboxymethylcellulose (ratios, 25:75, 33.4:66.6 and 34.3:65.7) at concentrations 0.2%, 0.3 % and 0.35%, during a certain process. Moreover, the stabilization mechanisms were studied using rheological, apparent viscosity and sedimentation percent measurements. Based on the findings of the present study, the best fitted rheological model for the samples was Power law. Samples including the blend of pectin and Carboxymethylcellulose were more stable and viscose than those including pure Carboxymethylcellulose (P<0.05).
  • J. Feizy, H. R. Beheshti, G. Heravian, N. Khoshbakht Fahim Page 11
    In this study,physicochemical and microbiological properties and Aflatoxin content of 73raw water melon seed samples were analyzed. The results revealed that aflatoxin B1 (AF B1) was found in 30 samples with mean value of 12.43 ngg-1. The AFB1 levels in 13 samples exceeded the maximum tolerance limit accepted in Iranian national standard. The results also showed that 42.8% and 60% of the samples have the acidity and proxide value mare than 1%(w/w as oleic acid) and 2 meq/kg, respectively.In microbiological properties, 100%, 67% and 89 % of samples showed contamination by Coliforms, and moulds and Escherichia Coli, respectively.
  • A. Mirchooli Borazgh, M. Mazaheri Tehrani Page 19

    Ice cream is one of the desserts which have the most consumption in the World and Iran. Consequently,on health grounds, the types and component content are very important for huge number of consumers.In this study,the effect of replacing skim milk powder and cream by Almond (%95 total solid)on the quality properties of ice cream was evaluated. Replacing Almond was carried out at four levels %15, %30, %45 and %60 associated with one control. The results showed that there was no significant difference among the attributes of replacing %15 sample and control concerning physical properties. Of course, the Aroma and Flavor of Almond was not traceable in it too. There was, fine aroma and flavor on %60 level. But it had significant differences with control as to physical properties. Finally the %45 level replacement was considered as the best.

  • M.Velayatzadeh, M.Tabibzadeh Page 27
    A comparative study was conducted on concentration of metals Hg, Cd and Pb in the muscle and liver of Cyprinion macrostomus in Karoon River in winter 2011. Eighteen sample were collected in winter. Metals were extracted from the tissues using wet digestion method and concentration of the heavy metals were measured by Atomic Absorption Spectrophotometer Perkin Elmer 4100. The highest concentration of Hg, Cd, and Pb 20.06±1.62, 124.60±3.11 and 232.86±7.40 μg/Kg/wd in liver. Concentration of heavy metals in liver was higher than the muscles. Accumulation of the elements under study in muscles and liver of Cyprinion macrostomus had significant differences (P<0.05). Concentration of Hg, Cd and Pb in muscles Cyprinion macrostomus was lower than WHO and FDA standards.
  • O. Toluee, S. A. Mortazavi, M. Aelami, A. R. Sadeghi Mahoonak Page 35
    In the present research, physico-chemical, texture, and organoleptic properties of low fatmayonnaise formulated with pectin and inulin were investigated. Mayonnaise fat wassubstituted at 25 and 50% by inulin, pectin, and their combinations. Samples were refered to as P-25, P-50, I-25, I-50, IP-25, and IP50. Mayonnaise containing 75% oil was used as control. The results showed that calorie of all low fat samples was significantly (p<0.05) lower than that of control. Moisture content of all low fat samples was significantly lower than that of the control sample. The highest firmness and viscosity belonged to the P25 sample, which was significantly higher than that of control. Results of sensory properties showed that the highest overall acceptability belonged to P25 and IP50 samples. It was concluded that inulin and pectin had the potential to be used as fat replaces in mayonnaise.
  • A. Alehosseini, H. Tavakolipour, A. Ghodsevali, S. M. Jafari Page 43
    In this study, the effect of variety on geometrical properties (length, width, thickness, average arithmatic and geometrical mean diameter, equivalent diameter, surface area, volume and sphericity coefficient), gravimetrical properties (true and bulk density, porosity and a thousand grain mass), frictional properties (filling and emptying angle of repose, coefficient of static friction against surfaces of aluminum, steel, galvanized iron, rubber, cement and wood) and Aerodynamical property (terminal velocity) were determined. The effect of variety was significant (P<0.01) in all Physical properties (expected true density) investigated. The most geometrical diameter belongs to Pofaki with 8.62 mm. The most coefficient of sphericity belongs to Pofaki, with 84.47% and the least coefficient one belongs to Shamshiri, with 83.34%. Most bulk density related to the Shamshiri (673 Kg/m3) and the most filling angle of repose belongs to Pofaki (32.47 degree). The highest static coefficient of friction in both varieties belongs to surface of wood (Shamshiri 0.579 and Pofaki 0.611) and the lowest coefficient of static friction for Shamshiri related to surface of aluminum (0.543) and for Pofaki related to surfaces of aluminum (0.575) and steel (0.575). Maximum terminal velocity was related to the Pofaki (11.54 m/s).
  • T. Parizan, A. H. Elhamirad, S. H. Estiri, M. Armin Page 51
    Considering undesirable effects of synthesized antioxidants on human body and being aware of the subject that omission of antioxidants may provide some field for collection of useless materials resulted from oxidation of fat in foods so that some disorders are provided in the body, using antioxidants with natural resources in fats and edible oils is considered as a logical solution. Considering the above-mentioned reasons, in this research, first phenolic compounds of senna leaf were extracted by ethanol and methanol solvents using percolation method. The results showed that yield of extracting methanol extract is more than ethanol, and the relevant quantities were reported 14.17% and 10.3% respectively. Then total quantity of phenolic compounds existed in the extract was determined using Folin-Ciocalteu method. The results showed that quantity of such compounds equals to 665±0.003 in methanol extract as per gram ofGallic acid existed in1kg of dry material In the next stage, reducing power of such extract was examined, and finally antiradical activity of extract was measured according to DPPH method.Evaluation of relation between phenolic compounds and radical scavenging activity of extract showed that there are positive correlation between phenolic compounds and inhibition percent of extract (r=0.96) in level of 0.01. Accordingly, it was determined that the more phenolic compounds, the more power of antiradicals in such extract. Rancimat test was used for evaluating heat stability of soya oil which contained different quantities of methanol extract.Comparison of such treatments showed that there is a meaningful difference between total concentration of extract and sample (p<0.01). According to the results obtained, it was determined that limits of concentration of 750 ppm can be considered as critical concentration because induction period of resisted oil samples is decreased meaningfully by increasing concentration from 750 ppm to 3000 ppm.
  • Mohsen Mokhtarian, Masoud Shafafi Zenoozian Page 61
    Pumpkin samples were osmotically dehydrated through three different salt concentrations (5 % w/w, 10% w/w and 15% w/w and 50% w/w) sucrose solution at 25°c and 50°c. Osmotic solution - fruit weight ratio was 1:20. Artificial neural network was used for estimating water loss and solid gain values undergoing osmotic dehydration. Perceptron artificial neural network with gradient descent optimization algorithm was utilized by hyperbolic tangent function for outcomes prediction. The results indicated that artificial neural network with one hidden layer depicted the best fitting when the hidden layer had 10 and 18 neurons for solid gain and water loss respectively. Also, it was found that artificial neural network with 6-6 and 22-22 neurons in two hidden layers stated the optimum outcomes to approximate water loss and solid gain, respectively.